CEV (Slaapziekte Virus)
Virus
Over CEV
CEV komt vooral voor in het voorjaar totdat het water ongeveer 18 graden Celsius heeft bereikt. Hierna is de kans op besmetting met een fataal gevolg eigenlijk minimaal. Zeker onder jonge koi is het een gevaarlijk virus, met een gemeten sterfte tussen de 80%-100% in Japan. Over het algemeen is er nog weinig bekend over hoe het virus in elkaar zit en hoe het virus zich heeft aangepast om van het immuunsysteem te winnen.
Het virus zelf is vaak niet de doodsoorzaak bij de vissen, maar meer een verzwakker van het immuunsysteem. Doordat het immuunsysteem zo druk bezig is met het virus, kunnen andere ziekteverwekkers zoals parasieten hun gang gaan. Het overlijden van de vis komt dan ook vaak door een overkill aan parasieten.
De symptomen van CEV
Veel ziekteverschijnselen zijn vergelijkbaar met Karper Herpes Virus (KHV). Wat de naam van de ziekte al verklapt, is dat de koi heel apatisch en slaperig gedrag vertoont. Oudere koi zakken juist weer meer af naar de bodem en gaan daar liggen. Ze zijn alleen met aanraking aan het zwemmen te krijgen, maar vervolgens zult u zien dat de koi weer gaan liggen. De ogen zijn ingevallen en er zullen bloedingen ontstaan. In jonge koi vormt zich een oedeem, dit is een ophoping van vocht op plaatsen waar het niet hoort. Ook kunnen de kieuwen zich opzetten door opgezette en knotsvormige lamellen. Doordat de kieuwen aangetast worden, is zuurstofgebrek een probleem en dit tast ook andere organen aan. Koi die het overleven, vertonen vaak iets opgezette kieuwen, maar geen van de andere bovenstaande symptomen.
De ziekte wordt via water overgedragen en er is eigenlijk net als bij andere virussen geen direct geneesmiddel voor.
CarpCare Video: Virus CEV Slaapziekte
Preventie van CEV
Er zijn dus geen directe medicijnen voor CEV, waardoor preventie het allerbelangrijkst is. Op het moment dat het virus toeslaat, zijn we eigenlijk al te laat en kunnen wij niets meer doen. Zolang de vis eet, kunnen wij die helpen in buitenwater. Wanneer de vis stopt met eten, is herstel niet meer mogelijk. In kleinere vijvers, zoals koi vijvers, kunnen we wel werken met bepaalde medicatie, maar dit is niet mogelijk op openbaar water.
Wat bleek met koi in Japan, was dat een 0,5% zoutbad direct na een stressvolle handeling zoals sorteren of transport, hielp bij het voorkomen van CEV uitbraken. Deze behandeling wordt ook aangeraden voor minimaal vier weken wanneer u koi introduceert op andere plekken.
Let er wel op dat eventueel aanwezig virus niet gedesinfecteerd wordt, het behandelt alleen de symptomen, wat dus vaak verdere verspreiding remt. Als u CEV wilt voorkomen, is het van groot belang ziektevrije koi aan te schaffen en koi van verschillende herkomst niet te mengen in het begin.
Wat ook belangrijk is, is een gezonde slijmlaag van uw koi. De slijmlaag is de eerste verdediging tegen ziekteverwekkers en wanneer de slijmlaag aangetast is, krijgen ziekteverwekkers meer de kans. Door de waterkwaliteit en het voer optimaal te houden, verkleint u de kans op ziektes. Het beste voer voor uw koi vindt u op markskoivoer.nl. Ook is stress een belangrijke factor, door dit tot een minimum te beperken, zijn uw koi minder vatbaar voor ziektes.