Costia

Parasiet

Costia (Ichthyobodo necatrix) is één van de kleinste protozoa die onze koi het leven zuur kunnen maken. Protozoa is een verzamelnaam voor ééncellige diertjes, waarvan een groot deel parasieten zijn.

Over Costia

Costia kan zich best snel voortbewegen vergeleken met andere ééncellige parasieten. Er zijn twee stadia: namelijk het vrij zwemmende stadium en het stadium waarin de parasiet vast zit aan de gastheer. Het is een lastig te spotten diertje en daarom wordt Costia makkelijk over het hoofd gezien door beginnende hobbyisten. Dat maakt het nog gevaarlijker omdat het een parasiet is die veel schade en sterfte kan veroorzaken.

Nog een reden waarom Costia zo gevaarlijk is, is omdat het heel snel kan voortplanten. Ook blijven symptomen lang uit, waardoor op tijd ingrijpen vaak lastig is. U herkent Costia onder de microscoop als een soort boonvormige flagellaat. Een flagellaat is een diertje die een soort haartjes of staartjes aan het lichaam heeft, deze zijn er om te kunnen bewegen. Costia heeft vier flagellen, twee daarvan zijn lang en twee zijn kort. Het is dus een erg lastig te spotten diertje, dus kijk altijd extra goed. De parasiet lijkt van de zijkant een beetje op een petje en vanaf de bovenkant op een boontje.

Symptomen van Costia

De schade volgt wanneer Costia vast zit aan de koi. Vaak zijn dit de huid, vinnen of de kieuwen. Costia hecht zich vast door middel van de flagellen en een soort zuignap. Wanneer uw koi last heeft van Costia, kunt u extra slijmproductie opmerken bijvoorbeeld. Dit is te zien aan een soort melkwitte troebeling wat goed te zien is op de meer donkere delen van de vis, met name de rug en kieuwen. De koi wordt lusteloos, eet slecht en haalt lastig adem. Ook kan uw vis schuren en flitsen vanwege irritatie. Dit zijn vrij algemene symptomen voor parasieten, dus microscopisch onderzoek is belangrijk wanneer u vermoedt dat uw koi last heeft van parasieten. Flinke infecties tasten de kieuwen erg aan met als gevolg sterfte. Ook profiteert Costia graag van wonden op de vis en probeert via die weg binnen te dringen, de anus is bijvoorbeeld zo’n plek. Wanneer uw koi in een vergevorderd stadium is van infectie, kunnen er eeltachtige plekken op de vis ontwikkelen en op deze plekken is de huid volledig verwoest.

Uw vissen kunnen last krijgen van Costia wanneer de waterkwaliteit niet goed is, er teveel vissen in de vijver zwemmen, bij stress en door het introduceren van nieuwe vissen.

CarpCare Video: Parasiet Costia

Preventie van CEV

Door een uitstekende waterkwaliteit te behouden met genoeg leefruimte voor de koi, komt u al een heel eind. Goede voeding is ook van belang om het afweersysteem optimaal te laten werken, dit kunt u vinden op markskoivoer.nl. Nieuwe vissen dienen eerst in quarantaine gedaan te worden voordat u ze introduceert in de vijver. Natuurlijk is stress ook een belangrijke factor, dit kunt u dus minimaliseren door onder andere uw water niet teveel te laten schommelen in temperatuur, niet teveel vissen bij elkaar te doen en de waterwaarden goed te houden.
Wanneer u toch Costia vaststelt in uw koi kunt u de vis behandelen in een behandelbak. Middelen als FMC en Parasite Control zijn beiden effectief tegen deze parasiet.